Δείτε πως να τακτοποιήστε τους δύο πιο σημαντικούς χώρους στο σπίτι σας...

Ανοίγετε τα ντουλάπια σας και δυσκολεύεστε να βρείτε αυτό που ψάχνετε; Το μπάνιο σας έχει γεμίσει με δεκάδες μπουκάλια από σαμπουάν και κρέμες; Τότε ήρθε η ώρα να οργανώσετε δύο από τους πιο πολυχρησιμοποιημένους χώρους του σπιτιού σας και να διευκολύνετε τη ζωή σας!

 Ο τρόπος που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι παρόμοιος και στα δύο δωμάτια. Θα πρέπει να δείτε ποια αντικείμενα χρησιμοποιείτε καθημερινά και ποια απλά στοιβάζετε στο πίσω μέρος των αποθηκευτικών σας χώρων. Έπειτα, θα σκεφτείτε ποια θέλετε να κρατήσετε και θα στοχεύσετε τα ντουλάπια σας να είναι λειτουργικά, καθαρά και οργανωμένα. Μόλις τα κάνετε αυτά, θα δείτε πόσο θα ανυπομονείτε να παραμένετε στην κουζίνα μαγειρεύοντας ξέγνοιαστα ή στο μπάνιο σας, απολαμβάνοντας τη ρουτίνα καθαρισμού σας.

Διακογεωργιου 3

Καθάρισμα

Βγάλτε όλα τα αντικείμενα που έχετε μέσα στα ντουλάπια σας, για να δείτε τι έχετε. Πιο συγκεκριμένα, απλώστε τα πιάτα, κατσαρόλες, κούπες, ηλεκτρικές συσκευές πάνω στους πάγκους ή το τραπέζι σας και δείτε τι έχετε, αλλά και τι χρειάζεστε από όλα αυτά. Κάνετε το ίδιο και για τα τρόφιμα, πολλά από τα οποία πρέπει να ελέγξετε αν είναι φρέσκα ή έχουν χαλάσει.

Το ίδιο θα κάνετε και στο μπάνιο. Αδειάστε σαμπουάν, είδη περιποίησης, καθαριστικά, όπως και φαρμακευτικά είδη και ξεκαθαρίστε τα. Αυτή η διαδικασία θα είναι ευκολότερη, καθώς στα περιγραφόμενα είδη παίζει μεγάλο ρόλο η ημερομηνία λήξης των προϊόντων. Είδη μακιγιάζ και χάπια για παράδειγμα μπορεί να σας προκαλέσουν δερματικά προβλήματα ή κάποια άλλη παρενέργεια που είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. 

Εσείς θα κρίνετε τι είναι χρήσιμο και τι όχι για την καθημερινότητα σας. Μπορεί να έχετε υπερβολικά πολλές κούπες ή κάποια ηλεκτρική συσκευή, η οποία δεν σας είναι αναγκαία ή μικροαντικείμενα που μαζεύατε ή το αγαπημένο σας κραγιόν, που θα έπρεπε να είχε πεταχτεί πριν από 1 χρόνο. Μη διστάσετε να τα πετάξτε τα μέσα σε σακούλες σκουπιδιών ή τοποθετήστε τα σε κάποιο κουτί, σε περίπτωση που θέλετε να τα χαρίσετε ή να τα πουλήσετε.

Ακολούθως, καθαρίστε τα ντουλάπια και όλους τους αποθηκευτικούς χώρους μέσα-έξω από σκόνη και λεκέδες, ούτως ώστε να προστατεύσετε και τα αντικείμενα σας και να κρατήσετε τα τρόφιμα σας φρέσκα και μακριά από έντομα.  Αν δε θέλετε να καθαρίσετε με κάποιο χημικό, μπορείτε να φτιάξετε καθαριστικό με σόδα ή ξύδι και νερό, εξαφανίζοντας τυχόν ανεπιθύμητες μυρωδιές. Στο μπάνιο δεν θα αποφύγετε τη χλωρίνη, ειδικά στη μπανιέρα ή το ντους, αλλά στα ντουλάπια η σόδα είναι αρκετή.

 Διακογεωργιου 3.1

Οργάνωση

Κάντε ένα σχέδιο για το πως θέλετε να οργανώσετε τους χώρους. Στην κουζίνα η διαδικασία είναι ευκολότερη, καθώς τα ντουλάπια μπορούν να χωριστούν, ανάλογα με τη λειτουργικότητα τους, προκειμένου να φιλοξενήσουν αντίστοιχα, πιάτα, ποτήρια και ηλεκτρικές συσκευές. Τα τρόφιμα και τα προϊόντα του μπάνιου, όμως, ίσως αποδειχθούν πρόκληση! Για αυτό προμηθευτείτε μικρά καλαθάκια, βάζα, ή άλλα διαχωριστικά  για να κατηγοριοποιήσετε τα πράγματα σας.

Αρχικά, τοποθετήστε τα σκεύη σας το ένα μέσα στο άλλο για να εξοικονομήσετε χώρο και βάλτε αυτά που σας χρησιμεύουν καθημερινά σε προσβάσιμα μέρη: τα πιάτα στα κάτω ράφια και τις ηλεκτρικές συσκευές πάνω στον πάγκο. Για κούπες και κατσαρόλες μια καλή λύση είναι να τις κρεμάσετε στον τοίχο. Την ίδια τακτική μπορείτε να εφαρμόσετε και για τα σαμπουάν σας στο μπάνιο, αφού πρώτα προμηθευτείτε κάποιο καλάθι ή ράφι, το οποίο μπορείτε να κρεμάσετε στον τοίχο και μέσα να βάλετε τα σφουγγάρια και τα σαπούνια που σας είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση.

Χωρίστε τα τρόφιμα και τα αντικείμενα του μπάνιου σε κατηγορίες και βάλτε ταμπέλες πάνω σε διαχωριστικά κουτιά και δοχεία για να ξεχωρίζετε τι θα αποθηκεύετε εκεί μέσα. Έτσι, θα έχετε κουτιά με ζυμαρικά και καρυκεύματα για την κουζίνα και αντίστοιχα, με κρέμες σώματος και είδη μακιγιάζ κ.α. για το μπάνιο. Προτιμήστε ανοιχτά κουτιά ή διάφανα για να αναγνωρίζετε το περιεχόμενο των αντικειμένων ανεμπόδιστα.

Οι πάγκοι του νιπτήρα και της κουζίνας θα πρέπει να είναι, επίσης, όσο το δυνατόν πιο άδειοι, ώστε να μπορείτε να τους καθαρίσετε ευκολότερα και σαφώς, για να προσδώσουν στην κουζίνα σας, μία άλλη αισθητική! Στα κατώτερα μέρη, καλό θα είναι να αποθηκεύσετε καθαριστικά, σφουγγαράκια και άλλα είδη περιποίησης των επιφανειών σας. Μην ξεχάσετε να ασχοληθείτε και με τα ντουλάπια στα οποία έχετε τις πετσέτες του μπάνιου ή της κουζίνας. Αυτές πρέπει να διπλωθούν σωστά, για να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και για να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτές, κάθε στιγμή.

Το Α και το Ω της οργάνωσης

Μόλις ολοκληρώσετε όλα τα βήματα, κύριο μέλημά σας πλέον θα είναι να διατηρήσετε το χώρο καθαρό και τακτοποιημένο σε μόνιμη βάση. Προσπαθήστε να μην τοποθετείτε περιττά αντικείμενα σε αυτούς τους χώρους, καθώς ο κόπος σας θα πάει χαμένος και θα επιστρέψετε στην ακαταστασία. Άλλωστε, με τα βήματα που σας δώσαμε, αναμφίβολα, το καθάρισμα θα γίνει μέρος της ρουτίνας σας και θα το λατρέψετε. 

Καλό συμμάζεμα!  ^_^