Με κάθε αλλαγή σε χρώματα και υφές μπορεί να αναθεωρηθεί όλη η εσωτερική διαρρύθμιση, ακόμα και η επιλογή επίπλων!

 
 

Η σωστή επιλογή βαφής για τους τοίχους του σπιτιού είναι πολύ σημαντική, γιατί μέσω αυτής αναβαθμίζεται αισθητικά όλος ο χώρος. Με κάθε αλλαγή σε χρώματα και υφές μπορεί να αναθεωρηθεί όλη η εσωτερική διαρρύθμιση, ακόμα και η επιλογή επίπλων! Σίγουρα δεν θα έπρεπε να δοκιμάσει κανείς να περάσει σε αλλαγές στα χρώματα των τοίχων χωρίς να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για τις κατάλληλες συμβουλές.

 

Διακογεωργίου 2
Οι βαφές με βάση στο νερό

Η πλειοψηφία των βαφών βασίζεται στον νερό, όπως είναι και τα πλαστικά χρώματα, επειδή είναι ευκολότερη στη χρήση. Ο τοίχος φυσικά πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα, με ξύσιμο ή κάποια άλλη επίστρωση ειδικά αν η προηγούμενη βαφή ήταν βασισμένη στο πετρέλαιο. Τα πλεονεκτήματα της είναι: δεν απαιτείται προηγούμενη επεξεργασία, δεν αναπτύσσεται μούχλα, καθαρίζεται εύκολα με νερό, στεγνώνει γρήγορα, δεν κάνει σκισίματα, δεν ξεθωριάζει και δεν κιτρινίζει και έχει χαμηλά επίπεδα τοξικών εκπομπών. Μειονεκτήματα: το χρώμα δεν είναι τόσο ζωντανό, δεν είναι μακράς διαρκείας όσο οι βαφές με βάση το πετρέλαιο και την ουρεθάνη.


Οι βαφές με βάση το πετρέλαιο

Αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες και είναι υψηλής ανθεκτικότητας. Δεν καθαρίζει με νερό αν λερώσει κάπου, ενώ οι τοξικές εκπομπές είναι έντονες. Εάν επιλέξετε τέτοιες βαφές θα χρειαστείτε και διαλύτες για να καθαρίσετε τα πινέλα ή τα ανεπιθύμητα σημεία που βάφτηκαν. Πλεονεκτήματα: αποτελεί καλή λύση για δωμάτια με υγρασία (μπάνιο, κουζίνα), στεγνώνει αργά (για τυχόν διορθώσεις), προσφέρει ένα σκληρό φινίρισμα και μια όμορφη γυαλάδα. Μειονεκτήματα: έχει έντονη και επικίνδυνη μυρωδιά και δεν ξεπλένεται εύκολα.

Ματ βαφές

Τα πλεονεκτήματα αυτού του είδους βαφής είναι: η βελούδινη της υφή, δεν γυαλίζει, έχει βάθος χρώματος και μπορεί να κρύψει ατέλειες σε τοίχους και οροφές. Μειονέκτημα της ότι καθαρίζεται δύσκολα.

Ημίθαμπες βαφές (Eggshell) και ελαφρά γυαλιστερές (satin)

Οι Eggshell βαφές χρησιμοποιούνται κυρίως σε μικρότερους χώρους με λίγο φυσικό φως και αυτή η γυαλάδα σε συνδυασμό με το τεχνικό φως αναδεικνύει καλύτερα τα χρώματα. Είναι ανθεκτικές και κατάλληλες για κουζίνα και μπάνιο, καθώς απωθούν το νερό και προστατεύουν τους τοίχους από την υγρασία και τους λεκέδες.

Ημίστιλπνες βαφές (semi-gloss)

Αυτές είναι κυρίως για λάμψη σε ξύλινες επιφάνειες (όπως πόρτες και παράθυρα). Προσφέρουν μια κομψότητα με τη γυαλάδα τους και προστατεύουν από υγρασία και κηλίδες. Μπορούν και αυτές να χρησιμοποιηθούν σε κουζίνα και μπάνια, αλλά μπορούν εύκολα να τονίσουν ατέλειες που ίσως δεν επιθυμείτε.

Διακογεωργίου 2.2

Πέρα από την κλασική χρήση των βαφών για τον χρωματισμό ολόκληρων των τοίχων μας με χρώμα, είναι πλέον διαδεδομένος και ο πειραματισμός με διάφορα σχέδια (κάθετες γραμμές, λωρίδες κ.α.) ή ζωγραφιές στους ήδη βαμμένους τοίχους σας. Άλλωστε, τα χρώματα και οι υφές μπορούν να σας αλλάξουν τη διάθεση και την ενέργεια. Πριν φυσικά προχωρήσετε σε τολμηρές κινήσεις συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να γνωρίζετε ποιο είδος βαφής θα χρειαστείτε!