Φτιάξτε τα δικά σας φυσικά πανάκια καθαρισμού και περιποίησης επίπλων με συστατικά που έχουμε στα σπίτια μας, και τα αιθέρια έλαια της επιλογής σας!

 

Πρόκειται για άλλη μια κατασκευή βασισμένη στη φιλοσοφία της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μας. Είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσετε μόνοι σας προϊόντα, στα οποία θα ξοδεύατε αρκετά χρήματα, για να αγοράσετε. Παράλληλα, μπορείτε να ελέγξετε τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε, αποφεύγοντας τα χημικά και τις βλαβερές ουσίες για την υγεία σας, αλλά φυσικά και για το περιβάλλον.

citrus olive oil dust wipes 1.1
Πως, λοιπόν, μπορείτε να έχετε τα δικά σας καθαριστικά πανάκια;

Αρχικά, αυτά τα πανάκια είναι πανεύκολα να φτιαχτούν και όλοι σας θα έχετε τα περισσότερα υλικά στα ντουλάπια σας. Το μόνο που, ενδεχομένως, να πρέπει να αγοράσετε είναι αιθέρια έλαια της επιλογής σας. Εμείς σας προτείνουμε έλαια εσπεριδοειδών, αλλά αν δεν είναι του γούστου σας, μπορείτε να διαλέξετε κάτι διαφορετικό. 

Αναμφίβολα, τα σπρέι του εμπορίου με μυρωδιές λεμονιού και κίτρων δεν κάνουν καλό στα έπιπλα σας! Για αυτό και αυτό το μείγμα που θα δείτε παρακάτω, περιλαμβάνει όλα τα υλικά που είναι απαραίτητα για την περιποίηση των ξύλινων επίπλων σας. Έτσι, το νερό και το ξύδι θα βοηθήσει στον καθαρισμό, ενώ το λάδι θα διατηρήσει τη φυσική τους γυαλάδα και συγκεκριμένα στις αντίκες.

Τα πανάκια που θα ψεκάσετε δεν χρειάζονται να είναι βρεγμένα, αλλά ελάχιστα υγρά, ίσα-ίσα για να μαζεύουν τη σκόνη. Μάλιστα, αυτά τα υφάσματα θα μπορούν να αποθηκευτούν για αρκετούς μήνες σε δροσερό μέρος και δεν θα πιάνουν καθόλου χώρο, αφού μπορούν να χωρέσουν σε ένα απλό βάζο, αν διπλωθούν κατάλληλα.

Υλικά:
 
3 κούπες νερό (φιλτραρισμένο είναι προτιμότερο)

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Υφάσματα της επιλογής σας κομμένα σε τέταρτα

citrus olive oil dust wipes 1

 citrus olive oil dust wipes 2.1

Οδηγίες:

  1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μπουκάλι με δυνατότητα ψεκασμού. Ανακινήστε καλά, για να αναμειχθούν τα συστατικά σωστά.
  2. Ψεκάστε κάθε “πανάκι” μέχρι να είναι ελαφρώς υγρό (όχι να στάζει!). Tip: Ανακινήστε το μπουκάλι μεταξύ των ψεκασμών, για να κατανέμεται ομοιόμορφα το λάδι σε κάθε κομμάτι ύφασμα.
  3. Διπλώστε ή κάντε ρολά τα υφασμάτινα κομμάτια και βάλτε τα μέσα σε ένα μεγάλο βάζο ή κάποιο άλλο δοχείο, με καπάκι που να κλείνει αεροστεγώς. Tip: Καλύτερα το υλικό του δοχείου να είναι από γυαλί ή πλαστικό, όχι μέταλλο!
  4. Γυαλίστε και ξεσκονίστε τα ξύλινα έπιπλα σας (άφοβα) και τις επιφάνειες που επιθυμείτε!
  5. Πλύνετε τα λερωμένα πανάκια σε ζεστό νερό, με λίγο απορρυπαντικό ρούχων, στεγνώστε τα, και χρησιμοποιήστε τα ξανά ψεκάζοντας τα με το μείγμα αιθέριων ελαίων!

Υ.Γ. Το υγρό μείγμα φτάνει για να γεμίσετε περίπου 2 τέτοια δοχεία με πανάκια καθαρισμού.

Καλή επιτυχία! ^_^