Φυτά εσωτερικού χώρου με ελάχιστη περιποίηση...

Αν το σπίτι σας δεν διαθέτει ιδιαίτερα φωτεινούς χώρους ή τα δωμάτια σας είναι μικρά σε μέγεθος, μην ανησυχείτε γιατί υπάρχουν φυτά που μπορούν να αντέξουν χωρίς το φως του ήλιου και βγαίνουν σε πολλά μεγέθη, ώστε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Μελέτες έχουν δείξει ότι πέρα από το καθάρισμα και φιλτράρισμα του αέρα από καθημερινoύς ρύπους που προσφέρουν, η ενασχόληση και αλληλεπίδραση με τα φυτά μπορεί να βοηθήσει ακόμα και να μειώσει το ψυχολογικό στρες. 

Ασχέτως με το αν γνωρίζετε πολλά για τη φροντίδα των φυτών ή μόλις ξεκινάτε και ψάχνετε το πρώτο σας, με τα παρακάτω φυτά θα μπορέσετε να δημιουργήσετε έναν ονειρεμένο εσωτερικό κήπο!

Σανσεβιέρια (Snake Plant)

snake plant1

Η Σανσεβιέρια ουδεμία σχέση έχει με φίδια, αλλά έχει πάρει το όνομα της από τα λεπτά, όρθια και κοφτερά φύλλα και στα ελληνικά είναι γνωστή ως η ‘’Γλώσσα της Πεθεράς’’. Πέρα από την εντυπωσιακή εμφάνιση του, αυτό μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό, με λίγο φως ηλίου, αν και προτιμάει το έντονο φως, και μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε όλα τα περιβάλλοντα. Η δυνατότητα του να απορροφάει διοξείδιο του άνθρακα και να απελευθερώνει οξυγόνο, το κάνει ιδανικό για υπνοδωμάτια και γραφεία.

Δράκαινα

Dracaena

Αν λείπετε συχνά από το σπίτι σας μέσα στην καθημερινότητα σας, χρειάζεστε ένα φυτό που δεν επιζητά ιδιαίτερη φροντίδα, όπως είναι η Δράκαινα. Αυτή προσαρμόζεται εύκολα σε όλα τα περιβάλλοντα και δεν επηρεάζεται τόσο με τις αλλαγές των εποχών και των θερμοκρασιών. Καλό θα ήταν να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το φως του ηλίου. Και αυτό απορροφάει τους ρύπους και θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στο υπνοδωμάτιο ή οπουδήποτε αλλού.

ΖΖ plant γνωστό και ως ζαμιοκούλκας

 zz plant

Τα Zamioculcas zamiifolia ή ζαμιοκούλκας είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και στην μηδαμινή φροντίδα. Το πότισμα μπορεί να γίνεται και μια φορά το μήνα και δε χρειάζονται συνεχή λιακάδα. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι τα μεγάλα οριζόντια κοτσάνια τους που θυμίζουν ριζώματα πατάτας! Είναι και ένα φυτό που προτείνεται σαν μια τέλεια επιλογή για δώρο, καθώς συμβολίζει την ευημερία και τη φιλία.

Χλωρόφυτο

spider plant

Αυτά τα φυτά δίνουν την αίσθηση ότι έχουν βγει μόλις από τη ζούγκλα και είναι πανεύκολα στη συντήρηση τους. Μετά από μερικά χρόνια μάλιστα, μπορεί να μεγαλώσει και να δημιουργήσει ή ‘’γεννήσει’’ και ρίζες που μπορούν να μεταφυτευθούν σε άλλες γλάστρες. Προσοχή μόνο να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου.

Σπαθίφυλλο

peace lily

Το συγκεκριμένο φυτό χρειάζεται λίγη παραπάνω φροντίδα, για αυτό πρέπει να ποτίζεται συχνά και να μένει σε φωτεινό αλλά σκιερό μέρος ταυτόχρονα. Είναι υπέροχο για το υπνοδωμάτιο, γιατί απομακρύνει τις τοξίνες από το χώρο και προσφέρει οξυγόνο που με τη σειρά του σας βοηθάει για ένα πιο ξεκούραστο ύπνο. Λόγω της γύρης των λουλουδιών, αν έχετε αλλεργίες δεν συστήνεται για εσάς.  

Αλόη Βέρα

Η Αλόη είναι γνωστή για το χυμό που περιέχουν τα φύλλα της που προσφέρουν αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι με ένα φυτό, έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε μια όμορφη ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, αλλά και να θεραπεύσετε πληγές και διάφορες δερματικές παθήσεις που μπορεί να σας ταλαιπωρούν. Απολαύστε την ικανότητα του να καθαρίζει τον αέρα και ειδικά να απομακρύνει τη φορμαλδεΰδη.

Αναμφίβολα, τα φυτά αποτελούν μια δέσμευση, αλλά τα οφέλη είναι περισσότερα για να λάβουμε υπόψη. Λίγα λεπτά από το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι ό,τι χρειάζονται και αυτά για να ευδοκιμήσουν. Επιπλέον, αν δε δοκιμάσετε δεν ξέρετε. Mπορεί η κηπουρική να αποδειχθεί το νέο σας αγαπημένο χόμπι!